Πατήστε Εδώ για Αναλυτική Σύγκριση (Μέχρι 6 Προϊόντα)

Γιατί LED


Τι είναι το LED;

Το LED (Light Emitting Diode) είναι μία δίοδος εκπομπής φωτός, ή πιο αναλυτικά, ένας ημιαγωγός που παράγει φωτεινή ακτινοβολία στο ορατό φάσμα όταν στα άκρα του εφαρμοστεί η κατάλληλη τάση. Οι δίοδοι εκπομπής φωτός ή LED, είναι γνωστές για τη χρήση τους σε διάφορα είδη ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Τα τελευταία χρόνια όμως χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην δημιουργία λαμπτήρων οικιακού αλλά και βιομηχανικού φωτισμού, γεγονός που σημαίνει ότι η τεχνολογία LED μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ένδειξη μιας ηλεκτρικής συσκευής. Μπορεί να αποτελεί την κύρια πηγή φωτισμού.

Τεχνολογία LED

Το μέλλον του φωτισμού. Η αγορά συστημάτων φωτισμού LED φαίνεται να οδηγεί τις εξελίξεις στη βιομηχανία του φωτισμού, καθώς αναμένεται υψηλός ρυθμός ανάπτυξης σε Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως ως το 2020. Παράλληλα, η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EuP 2005/32/EC) και για μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του φωτισμού, κάνουν την εφαρμογή των συστημάτων LED σε εσωτερικούς, εξωτερικούς και βιομηχανικούς χώρους ακόμα πιο επιτακτική.

Πρόκειται για μια ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνολογία, της οποία η απόδοση στις διάφορες εφαρμογές φωτισμού είναι κατά πολύ υψηλότερη από τις παραδοσιακές ενεργοβόρες εφαρμογές πυρακτώσεως. Σε σύγκριση δε με την επίσης σύγχρονη τεχνολογία λαμπτήρων φθορισμού μικρού μεγέθους , προσφέρει μεγαλύτερη ή ισάξια ενεργειακή απόδοση, με σημαντικά όμως μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Οι λαμπτήρες LED αν και σχετικά νέα προϊόντα έχουν ήδη αποδείξει ότι μπορούν να αντικαταστήσουν αποτελεσματικά τόσο τους διαφανείς όσο και τους ημιδιαφανείς λαμπτήρες πυράκτωσης σε όλο το φάσμα των εφαρμογών.

Οι λαμπτήρες LED καταναλώνουν έως και 80% λιγότερη ενέργεια από τους λαμπτήρες πυράκτωσης, ενώ είναι πλήρως οικολογικοί αφού δεν περιέχουν υδράργυρο, προσόν που τους κάνει φιλικούς προς στο περιβάλλον. Σε αντίθεση με τις κοινές λάμπες, οι απώλειες λόγω θερμότητας είναι πολύ μικρές (της τάξης του 10%). Την ίδια στιγμή, η εντυπωσιακή αύξηση της φωτεινότητας και η άμεση α­πόδοσή της στο 100%, δίνει την απάντηση σε όλους όσους ήταν επιφυλακτικοί ως σήμερα στο να επιλέξουν τα LED για υψηλού επιπέδου εφαρμογές. Επιπλέον, η φωτεινότητα εστιάζεται α­κριβώς στο ζητούμενο σημείο ή περιοχή κι έχει ως αποτέλεσμα ένα εξαιρετικά φωτεινό, υ­ψηλής ευκρίνειας και οπτικής άνεσης θέαμα, χωρίς την παραμικρή αλλοίωση.

Οι εφαρμογές των λαμπτήρων και των φωτιστικών LED αυξάνονται διαρκώς, ενώ παράλληλα είναι αλματώδης η αύξηση του αριθμού ιδιωτών και επαγγελματιών που χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία, για να εξοικονομήσουν ενέργεια και να βελτιώσουν το φωτιστικό αποτέλεσμα.

Οφέλη χρήσης λαμπτήρων LED

Τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση λαμπτήρων και φωτιστικών LED είναι πολλαπλά τόσο σε οικιακό όσο και σε βιομηχανικό επίπεδο και εστιάζονται στα παρακάτω.

Μείωση ενεργειακής κατανάλωσης
Οι λαμπτήρες LED έχουν εξαιρετικό λόγο ενεργειακής απόδοσης προς κατανάλωση (lumens/watt) σε σχέση με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως. Σε εφαρμογές όπως οι φωτισμοί δρόμων και κοινόχρηστων χώρων, οι φωτεινοί σηματοδότες, οι φωτεινές πινακίδες σήμανσης ή ενημέρωσης, η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει τα εκπληκτικά νούμερα του 80 με 90%. Αντίστοιχο είναι φυσικά και το ποσοστό που εξοικονομείται στις οικιακές εφαρμογές με την αντικατάσταση των παλαιών και ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως.

Μηδενισμός της ακτινοβολίας, μηδενική τοξικότητα, μείωση της θερμότητας
Οι λαμπτήρες LED έχουν μηδενική υπεριώδη ακτινοβολία (UV), δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως ο τοξικός υδράργυρος, σημαντική μείωση υπάρχει και στην εκπομπή θερμότητας αφού η παραγωγή θερμότητας των διόδων εκπομπής φωτός είναι ελάχιστη.

Μεγάλη διάρκεια ζωής, μηδενικές απαιτήσεις συντήρησης και αντοχή
Η μέση διάρκεια ζωής των διόδων εκπομπής φωτός είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες ώρες λειτουργίας, ενώ μπορεί να ξεπεράσει και τις 100.000 ώρες, πάντα βέβαια σε σχέση με τους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες όπως είναι το περιβάλλον, τα σταθερά φορτία ρεύματος, η θερμότητα στον χώρο κ.α. Σημαντικό είναι επίσης ότι οι λαμπτήρες LED είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στους κραδασμούς.

Εξοικονόμηση χώρου και καλαισθησία
Χάριν στο πολύ μικρό τους μέγεθος και στην δυνατότητα συνδυασμού πολλαπλών εφαρμογών και διατάξεων, οι λαμπτήρες LED μπορούν να συνδυάσουν το μικρό μέγεθος, την υψηλή καλαισθησία με την επιθυμητή απόδοση και φωτεινότητα.

Ασφαλής, αθόρυβη και απρόσκοπτη λειτουργία
Η χαμηλή τάση τροφοδοσίας των λαμπτήρων LED προσφέρει υψηλή ασφάλεια στην χρήση. Η λειτουργία τους είναι αθόρυβη και χωρίς ενοχλητικούς βόμβους. Η συνολική ένταση της φωτεινότητας επέρχεται άμεσα με το κλείσιμο του κυκλώματος, ενώ υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης ρυθμιστικών αυξομείωσης της έντασης (dimmers).

Δυνατότητα επιλογής χρώματος φωτός
Αν και η κύρια χρήση εστιάζεται στην δημιουργία λαμπτήρων LED λευκού φωτός, οι λαμπτήρες μπορούν να παράγουν μια πολύ μεγάλη ποικιλία χρωμάτων χάρη στον συνδυασμό και την ανάμιξη των LED και των βασικών χρωμάτων (RGB - Κόκκινο, πράσινο, μπλε). Μάλιστα μέσω ειδικών ελεγκτών μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές επιλογές χρωμάτων ανάλογα με την διάθεση και την επιθυμία της κάθε περίστασης.

Φιλικότητα στην υγεία και στο περιβάλλον
Τα LED καταναλώνουν 50-90% λιγότερη ενέργεια, εξοικονομώντας τεράστια ποσά CO2 από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Καλύπτουν πλήρως την οδηγία RoHS σε αντίθεση με τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, που περιέχουν 5mg υδραργύρου σε υγρή μορφή, και κίνδυνο να μολύνουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον ή και να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία των ανθρώπων που θα έρθουν σε επαφή με αυτόν. Η οδηγία RoHS σχετίζεται με τη χρήση ορισμένων επικίνδυνων ουσιών (υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο κ.α.) σε είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

 

Big Solar Geyer Energetic Samsung Led General Electric Universe